Kontura har i alla år bedrivit egen tillämpad forskning och utveckling, i samverkan med forskare från olika universitet. Vi samlar systematiskt in information i vårt arbete inom områden som våra kunder säger är betydelsefulla för deras verksamheter. Vårt FoU-arbete sker alltid tillsammans med kunderna och utifrån deras behov.
När ett tillräckligt stort material finns tillgängligt söker vi mönster, som vi sedan jämför med ytterligare information som vi samlar in. När vi bekräftat att mönstren finns, utvecklar vi sammanhängande koncept och verktyg. Verktygen testas och analyseras med vetenskapliga metoder och jämförs med tillgänglig forskning. När vi är nöjda med verktygens tillämpbarhet börjar vi använda dem i vår verksamhet.

FORSKNINGSRAPPORTER HÅLLBARA CHEFER®
Bliwa-projektet, svensk forskning om utveckling av chefer
Programmet Hållbara Chefer® skapades som ett resultat av ett forskningsprojekt som Ledarna initierade, Bliwa stiftelsen finansierade och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, samt Almega ställde sig bakom genom att ingå i styrgruppen av projektet.
Vad skapar hållbarhet hos chefer?
Stockholms Handelshögskola fick i uppdrag att gå igenom managementforskningen för att fastställa vad som påverkar hållbarhet hos chefer. Med det underlaget upphandlades Kontura i konkurrens med andra leverantörer av chefs- och ledarutveckling.
Programmets utformning och genomförande
Kontura skapade programmets pedagogik och innehåll inom de ramar som givits. Styrgruppen lade in Aaron Antonowskys ”Känsla av sammanhang”, KASAM, som ett komplement i beställningen. Projektet genomfördes 2007-2009. En deltagargrupp och en kontrollgrupp utsågs, uttagna på samma sätt.
Utvärdering av deltagargrupp mot kontrollgrupp
Lunds universitet fick uppdraget att genomföra utvärderingen av projektet. Man fann att cheferna utvecklade framför allt sin ”self-efficacy” (tilltron till den egna förmågan) under programmet.
Lunds Universitet har även genomfört en uppföljning av de ursprungliga deltagarna 10 år senare på initiativ av Ledarna, (som även initierade det ursprungliga forskningsprojektet) 2019.
En jämförande studie i Bliwa-projektet av deltagarnas utgångsläge och slutläge i jämförelse med en kontrollgrupp.
Resultatet från ytterligare 800 chefer som har gått programmet mellan 2009-2019 (2015). Utöver detta har lika många chefer gått interna program
Upplägget och Konturas erfarenheter av hur de olika delarna fungerade i Bliwa-projektet. Vår leverans av projektet
En utvärdering av deltagare i forskningsprojektet och kontrollgruppen 10 år senare
EFFEKTMÄTNINGAR
En ytterst viktig del i våra ledarskapsutbildningar är att säkerställa resultat. Det gör vi med hjälp av våra väl beprövade mätmetoder såsom vårt Skattningsschema. För att utföra denna uppgift behöver vi samråda med uppdragsgivaren för att tillsammans precisera vad ledarskapsutbildningen förväntas uppnå. På denna grund bygger vi vårt skattningsschema som deltagarna besvarar före, efter och under programmets gång och som mäter vad deltagarna vunnit av insikter och utveckling. Denna typ av bedömning upprepar vi efter avslutat program. Vi på Kontura tycker det är viktigt att få ett mått på vad som uppnås
Det kan handla om både personlig utveckling och verksamhetsinriktade förbättringar. I samtal med sin överordnade chef utvecklar varje deltagare en personlig utvecklingsplan som under programmets gång kan modifieras med hänsyn till de insikter och erfarenheter som växer fram i utbildningen. Vi följer och avläser utvecklingsprocessen också på andra sätt, t.ex. med backspeglar efter varje utbildningsdag, utvärderingar med en särskild enkät efter varje workshop, reflektioner enskilt och i grupp. Konturas skattningsschema är ett antal frågor om hur du som deltagare och du som överordnad chef uppfattar chef- och ledarskapet både före och efter ledarskapsutbildningen
– Inledande skattning och avslutande skattning.
Vi på Kontura tycker att det är viktigt att få ett mått på vad som uppnås i en ledarskapsutbildning. Med hjälp av ett antal frågor som vi har utvecklat vill vi få en skattning av utgångsläget inom ett antal aspekter på chef- och ledarskapet. De olika områdena som frågorna kretsar kring är; Självinsikt, Kommunikation, Kreativitet, Organisationen och verksamheten, Organisationskulturen, Verka i förändring, Balansen mellan arbete, fritid, familjeliv. Frågorna besvaras både av deltagaren och av deltagarens chef. Syftet med skattningen är att ge en bild både av utgångsläget vid starten av programmet och av chefsdeltagarens individuella mål efter programmets slut. Skattningsschemat bygger på en 9-gradig skala mellan I mycket liten grad och I mycket hög grad.