Kloka beslut i vardagen kan vara katastrofala i krisen
Anders Tegnell hade hoppats på bättre skydd i äldreomsorgen. Jan Albert, smittskyddsläkaren, svarar på reportrarnas frågor, att skälen till att vi inte klarat äldreomsorgen är inte bara skyddsutrustningen utan också hur vi organiserat arbetet i både hemtjänst och boenden. Med min erfarenhet som konsult bl.a. ute i kommunerna som sköter äldreomsorgen, vill jag understryka tre viktiga komponenter när analysen ska göras. Det som i vardagen är kloka beslut är i en krissituation kanske rentav katastrofalt.
- Bristen på utrustning
- Användandet av New Public Management (NPM) tänkandet när vården organiserats
- Komplexiteten – samverkan mellan flera komponenter
Och det finns säkert fler…
Bristen på utrustning
Avvecklingen av beredskapslagren och bristen på inhemsk tillverkning när gränserna stängts, förklarar 1. Att det sedan tagit för lång tid att köpa utrustning måste ha med Socialstyrelsens fasthållande vid LOU-reglerna att göra. Det fanns utrustning att köpa för dem som agerade direkt. Att i en kris som denna hålla fast vid regelverket i stället för att agera, är byråkrati. Det är fel strategi i en kris.
Användandet av New Public Management (NPM)-tänkandet när vården organiserats
Den andra punkten är intressant eftersom den visar trenders svaghet. Man sänker kostnaden med NPM (trend). Man bygger ett kontrollsystem som alla tvingas fylla i data inom, men ingen hinner utvärdera. Cheferna har inte fått tillbaka resultaten. Irritationen har ökat. Sunt förnuft när man organiserar samt att alla som berörs köper tänkandet genom att vara delaktiga i uppbyggnaden, är viktigt för att möjligheter och risker ska analyseras korrekt kring trenden. NPM är dessutom skapat för att kontrollera medarbetares insatser i en hierarkisk arbetslivskultur. I en samverkanskultur som vår, leder systemet till kulturkrockar. Svensken är van att ta ansvar och att leverera det som efterfrågas. Blir negativ om man överkontrollerar utan förklaring. Situationen har uppstått genom att man har infört färdigutvecklade datasystem. Låt oss lära av detta när digitaliseringen ökar. Användarna ska vara med i utvecklingsarbetet från början!
Komplexiteten – samverkan mellan flera komponenter
Komplexiteten är också en viktig orsak till det som hänt. Här kommer AI och gestaltningar att kunna hjälpa oss att se hur olika komponenter samverkar. Var för sig kan respektive del verka okej, när beslutet tas, men tillsammans med andra delar blir effekten en annan än den tänkta. Vem hade kunnat föreställa sig att en pandemi skulle slå så hårt över hela jordklotet på en gång? Vi vet inte alltid vad som kommer att hända. Det är viktigt att minnas när vi invaggas i en trygghet i vardagen, som inte finns.
Ett exempel: det är rationellt att hemtjänstpersonalen har sina rastlokaler på äldreboenden, men i en smittsituation är det katastrofalt. Lägg sedan till att varje hemtjänstanställd p.g.a. att organisationen av arbetet, träffar olika personer hela dagen, i stället för att återvända till några få gamla. Det är klart att smittspridningen ökar.
Jan Albert jämförde oss med Norge, som har en annan organisation av arbetet i äldreomsorgen med färre möten per anställd. Dödssiffrorna ligger markant lägre.
Lärandet ligger i att genom att vi fortsatt gör som vi brukar i vardagen, har det hjälpande regelverket bidragit till fler dödsfall. De komplexa sambanden mellan olika delar är inte uppenbara för många beslutsfattare. Man ser dem inte. Detta måste vi ändra på!