Team Management Profile kan användas inom många olika sammanhang i arbetslivet, från individ- och grupputveckling till rekrytering och verksamhetsutveckling. Problemet med många existerande instrument är att de fokuserar på personligheten i stället för hur personer fungerar i arbetet. En styrka hos TMP är dess unika fokusering på både “människan i arbetet” och arbetets innehåll. Verktyget är användbart i såväl ett individuellt som ett kollektivt sammanhang för att utforska individers styrkor, drivkrafter och preferenser och därigenom kunna skapa en dynamik för ett kreativt och produktivt samarbete.
Exempel på användningsområden
- Personlig utveckling
- Grupputveckling
- Verksamhetsutveckling
- Ledarskapsutveckling
- Projektutveckling och bemanning
- Karriärutveckling
- Rekrytering
- Coaching/chefsstöd
- Ledande av olikhet
- Ledningsgruppsutveckling
Ledarskapsutveckling – för att berika deltagarnas insikt om eget sätt att fungera och förstå mera om de drivkrafter som styr val och förhållningssätt i arbetssituationen. TMP blir då en bas för reflektioner om eget ledarskap och ett stöd i den personliga utvecklingen.
Teamutveckling – som stöd för grupper att utveckla sin förmåga att samverka, att upptäcka kraften och spänning i mänskliga olikheter och fullt ut använda den samlade kompetensen i ett arbetsteam. TMP ger en personlig profil, som ger en bild av egna arbetspreferenser, men sammantaget också en grupprofil. Med hjälp av TMP-hjulet relateras resultatet till arbetsuppgifterna och vilka styrkor och svagheter som kan rymmas i grupprofilen i förhållande till gruppens uppdrag, mål och ambitioner. Arbetsteamet kan då diskutera sitt eget arbetssätt och hur olika sidor kan förstärkas eller förbättras.
Karriärrådgivning – för att skapa insikt om eget sätt att fungera och förstå mera om de drivkrafter som styr val och förhållningssätt i yrkesutvecklingen. TMP blir då en bas för reflektioner om egna styrkor och svagheter och ett stöd i den personliga utvecklingen.
Historik
I slutet av 1970-talet utförde de internationella managementkonsulterna Dr Charles Margerison och Dr Dick McCann omfattande forskning för att identifiera orsakerna till varför vissa organisationer, ledare och team var framgångsrika samtidigt som andra misslyckades. Hur kom det sig att likartade team och organisationer nådde så olika resultat i sitt arbete? Vilka var faktorerna för framgång?
I forskarnas studier kunde de identifiera åtta typer av arbete eller arbetsfunktioner som visade sig vara viktiga och avgörande förutsättningar för ett produktivt arbete. Dessa återfanns med större eller mindre styrka i alla grupper och kunde i den meningen ses som universella. De inordnades i ett logiskt flöde i ett hjul som utgör modellen Typer av Arbete.
Nästa steg för de båda forskarna blev att utveckla ett mätinstrument som indikerar hur vi människor förhåller oss till de olika arbetsfunktionerna, dvs våra preferenser för olika typer av uppgifter. Som bas för detta arbete valdes Carl Jungs teoribildning om personlighetstyper med en anpassning och anknytning till arbetet. TMP har en mycket omfattande vetenskaplig dokumentation och uppfyller mycket stränga krav på tillförlitlighet. Det är ett internationellt verktyg och används världen över. I databasen finns cirka 500 000 personer, varav 6000 i Sverige.
Modellen
Modellen för ”Typer av Arbete” demonstrerar grafiskt de åtta faktorer och integreringsfunktionen som forskarna kunde identifiera som viktiga för effektiva team och väl fungerade organisationer. Flödet av uppgifter inom ett team eller en organisation, sträcker sig från en grundläggande informationsinsamlande verksamhet, nytänkande och utveckling till slutproduktion, granskning och förvaltning.
De åtta stegen, som vart och ett utgör en distinkt del av en viss arbetsprocess, är följande:
Rådgivning Söka, använda och förmedla information |
Organisering Skapa och etablera strukturer för att få arbetet utfört |
Nytänkande Generera idéer och skapa möjligheter |
Producering Se till att saker produceras, slutförs och levereras |
Promoting Utforska, lansera möjligheter, fånga intresse och få alla med sig |
Granskning Granska, utvärdera och kvalitetssäkra |
Utveckling Pröva tillämpbarheten och bedöma realism |
Förvaltning Skapa kontinuitet, slå vakt om viktiga värden och få allt på plats |
Kvalitetssäkring
TMP erbjuds endast tillsammans med processhjälp från en ackrediterad handledare. Det gör att vi kan säkerställa en kort startsträcka hög kvalitet på resultatet.
Att få sin profil gjord och jobba med sitt team med TMP är inget man gör på egen hand. För att få det mesta möjliga ur processen bör den få stöd av en ackrediterad handledare. Handledaren faciliterar processen genom att förklara teorin och forskningen bakom koncepten samt hur de bäst appliceras i vardagsarbetet. Ni undviker de fallgropar och missförstånd som kan uppstå när man jobbar med denna typ av profiler. Handledaren garanterar också att fokus ligger på utveckling: av individ, team och organisation.
Kontakta oss
Vill du att vi kontaktar dig för ett förutsättningslöst möte av dina behov?
Ring 08-56 46 09 90, maila till office@kontura.se eller skicka oss ett meddelande via nedanstående formulär så kontaktar vi dig!
Andra verktyg för Effektiva team
Kommunikatorn
Syftet med CFI är att stämma av och värdera hur chefs- och ledarskapet fungerar både på ett individuellt och organisatoriskt plan i förhållande uppdraget. Resultatet ger impulser till en fortsatt utveckling och en grund för planering av insatser.
Klimatanalys
Med hjälp av sju skalsteg värderar svarspersonen vad som är mest utmärkande för t.ex. arbetsklimatet. Denna typ av skala har kommit att användas i mätningar av människors värderingar och inställningar till något område, t.ex. arbetsmiljön.
Ledningsgruppsutveckling
Jobbar din ledningsgrupp med rätt saker? Fastnar ni i ”bråttom-frågor”? Många chefer är idag oklara över vad som bör vara uppdraget. Vanligt är också att särintressen tar över och förminskar det gemensamma ansvaret för helheten. Fungerar inte ledningsgruppen fullt ut fungerar inte styrningen som den är tänkt.
Chefsprofilen
Chefsprofilen ger en betydande insikt om eget ledarbeteende och är ett kraftfullt stöd i chefers utveckling. Chefsprofilen används främst i samband med ledarutveckling i både längre eller kortare program.