Med arbetslusten som vägvisare
Den senaste tiden har olika personlighetstester och profileringsverktyg fått en hel del kritik i media. Kritiken riktar in sig på att verktygen påstås kunna analysera och kategorisera människors personligheter med hjälp av ett simpelt frågeformulär. Forskningen och evidensen bakom verktygen ifrågasätts och därmed även de positiva effekter som verktygen kan ge på individ-och gruppnivå. Människor riskerar t o m att fara illa, skriver t ex Lisa Magnusson nu senast i DN (13/11), ”när andra kategoriserar och därmed reducerar dem till ett enda personlighetsdrag, och sedan fortsätter att läsa in detta i allt de gör”.
Även om jag tycker att kritiken och farhågorna är något överdrivna, så tror jag att det är viktigt att prata om dessa verktyg, om deras olikheter och respektive styrkor och svagheter. Det är viktigt att känna till deras begränsningar och använda dem med förnuft.
Vårt verktyg
Kontura och våra samarbetspartners har jobbat med verktyget Team Management Profile (TMP) sedan 1980-talet, framför allt i grupputveckling och coachingsprocesser. Vi ser det som ett utvecklingsverktyg som öppnar upp för självreflektion och vi har aldrig gjort anspråk på att definiera människors personlighet. Med TMP sätter vi istället sökarljuset på arbetslusten, dvs vilka arbetsuppgifter du som medarbetare troligast går igång på. De flesta av oss upplever ibland att vi får flow i arbetet. Det är förmodligen med en uppgift som passar vår profil enligt analysmodellen i TMP.
Forskningen bakom hela den uppsättning verktyg som professorerna Margerison och McCann har tagit fram finns sammanfattad i ett par böcker. Den är gedigen och tål en granskning. TMP har också testats och godkänts av British Psychological Society. Alla profiler som någonsin gjorts, bortåt en miljon vid det här laget, finns också samlade i en global databas som kan användas som referens för de egna resultaten.
Vikten av professionell handledning
Att som en del kritiker dra alla verktyg över en kam och hävda att de inte tillför något värde är överdrivet och inte särskilt konstruktivt. Vi som använder TMP har många nöjda kunder som återkommande använder profilen. Men jag håller med om att en profilering kan gå snett om man inte ser till att den landar rätt.
Jag tror absolut att det finns många som har drabbats av att bli stämplade som en viss sorts personlighet och sedan har svårt bryta sig ur den påbjudna rollen. Det är därför det är så viktigt att ha en professionell ackrediterad handledare med i processen. Handledaren hjälper till att tolka resultaten och ser till att de landar på ett konstruktivt sätt. Det är till exempel både viktigt och rätt att låta var och en bestämma sig för om man skriver under på sitt resultat och kan/vill stå för det. TMP fokuserar ju på lusten till vissa arbetsuppgifter. Om igenkänningen uteblir får man antingen göra om eller bortse från profilen. När kartan inte stämmer med verkligheten väljer vi att jobba med verkligheten.