Handfasta Chefstips:
Lyssna på podd och bygg upp din självkänsla
En låg självkänsla påverkar både ditt yrkesliv och din livskvalitet negativt. Går du och funderar över hur du kan öka din egen självkänsla? Vill du acceptera dig själv som du är och ”bottna” i dig själv? Kanske vill du arbeta för att förtydliga din egen bild av dig själv och vill ge mer av det som finns inom dig i relation till din omgivning? Då är det är dags att börja en resa med din egen utveckling. Det bidrar till att du lättare kan hantera stress och komma överens med andra. Använd semestern för att komma tillbaka till hösten med ny energi för att möta de utmaningar du står inför!
Lyssna på Sveriges Radios podd i 4 korta delar
”Självkänsla är att acceptera sig själv sådan man är. Det är att ”bottna” i sitt innersta. Om andra är bättre, sämre eller annorlunda är oväsentligt för upplevelsen av självkänsla”.
Ur Sveriges Radios arkiv har vi tagit fram en intervju med Gunnila Masreliez-Steen i 4 delar där hon på ett enkelt sätt förklarar hur du gör för att bygga upp din egen självkänsla.
- Begreppen självkänsla, självförtroende och självsäkerhet – hur skiljer de sig åt
- Hur gör du för att bygga upp din självkänsla
Därefter kan du följa Konturas 11 enkla tips för att fortsätta resan.
11 viktiga tips för att stärka din egen grundtrygghet (självkänsla)
1. Formulera för dig själv ett skriftligt svar på frågan – Vem är jag? Att ta sig tid och skriva ned hur jag uppfattar mig själv just nu stärker din egen jag-bild.
2. Sluta upp med att säga ”man” där du menar ”jag” – För att inte framstå som självcentrerade så säger vi ofta ”man”, så att det ska låta som om vi yttrade oss för fler. Det är inte bara jag som tycker….. Vet vi det? Ja, i så fall är det riktigt, men oftast gör vi inte det. Lyssnaren får inte klart för sig vilka som tycker eller anser något och vi blir otydliga.
3. Ge uttryck för vad du själv anser eller tycker om olika saker – Så länge du är tyst och tänker att någon annan säkert kommer att säga vad du har att säga eller tycker att flera andra redan uttalat snarlika uppfattningar – ja, då avstår du från att formulera dig, vilket är synd. Att klart och högt formulera vad du tycker har en viktig effekt, inte minst för dig själv, Bilden av vad du står för blir tydligare både för dig själv och andra.
4. Tillåt dig själv fler och bredare erfarenheter – Att göra något du inte gjort tidigare och också tänka igenom hur du uppfattar dig själv medan du gör det ökar din erfarenhetsbredd. Det gäller att lämna komfortzonen ibland och ta några steg utanför.
5. Ge dig själv ett positivt erkännande när du lyckas bra med något – Självkänslan påverkas positivt när du inte bara skäller på dig själv, utan också klargör för dig själv vad du gillar i det du gör.
6. Ta emot andras beröm och erkännanden utan att studsa – Att studsa är att säga: ”Äsch, den gamla trasan”, när någon ger en komplimang för ett klädesplagg eller att tänka: ”Det menar du ändå inte” när någon berömmer. Du kan säga ”tack” istället och stå för att du själv och andra tycker om den.
7. Äg ditt beteende – Det är lätt att förklara sitt eget beteende med yttre faktorer av olika slag Gör inte det. Att skylla på andra och på omständigheterna blir lätt ett sätt att passivisera sig. ”Om det inte varit för dig, så skulle jag vara lycklig…” Du kan utgå från den situation du har och jobba med att utveckla dig därifrån.
8. Formulera vad du är bra på – Vi är så duktiga på att berätta för andra om allt vi inte klarar. Berätta vad du är bra på istället!
9. Sortera upp vad som har med dig att göra och vad som har med andra att göra – I språkbruket blandar vi lätt ihop det. Din reaktion är din. Andra säger sin. Ändå säger vi att vi gör någon glad eller ledsen.
10. Sluta med att nedvärdera dig själv – Har du utfört ett visst arbete och får beröm för det, så ta emot utan att säga att det var gruppens förtjänst (om det nu inte är det).
11. Sätt upp mål för din utveckling – Formulera mål som är möjliga att uppnå med ett litet steg i taget.
Tips på merläsning
- I boken ”Självkänsla” från Natur och Kultur, författare är Gunnila Masreliez-Steen, 2004.
- I våra chefs- och ledarutvecklingsprogram låter vi ofta deltagarna fördjupa och utforska sin egen självkänsla.
- Vill du ta direktkontakt med managementkonsulten Gunnila Masreliez-Steen (författare av boken Självkänsla tillsammans med Maria Modig) för att få hjälp att bygga vidare på din självkänsla? Gunnila är en internationellt verksam konsult med erfarenhet från 31 olika länder inom såväl internationell offentlig förvaltning som multinationella företag. Gunnila är sannolikt en av Sveriges mest erfarna management-konsulter, med mer än 50 år i branschen och med mycket stor bredd. Hon har också lång erfarenhet av att leda bolag, verksamhet och medarbetare.