Ett ledarskap och medarbetarskap som lyfter varandra
När vi går från komplicerade sammanhang till komplexa sammanhang krävs det att ledarskapet och medarbetarskapet lyfter varandra. Samhället och arbetslivet förändras snabbt som det alltid gjort. Vi är i en brytning där också komplexiteten i våra liv ökar snabbt. Vi söker efter begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet för att orientera oss. Våra beprövade verktyg är inte längre så effektiva som de var. Komplexiteten kräver att vi ökar samverkan i det vi gör för att nå bättre resultat och en hållbar verksamhet. Många verksamheter letar efter ett kreativt klimat för att hitta fler innovationer som gör att man kan ta språng framåt samtidigt som man jobbar med ständiga förbättringar.
Det hållbara ledarskapet
På arbetsplatsen handlar det konkret om att ledarskapet och medarbetarskapet ska lyfta varandra. Vi har haft tendenser på att lägga både framgångar och misslyckanden till stora delar på ledarskapet. Mycket tyder på att det starka ledarskapet behöver ersättas med det hållbara ledarskapet för att klara en ökad komplexitet. Det lönar sig inte att ensidigt arbeta med ledarutveckling, om man inte också förbättrar ledares egna förutsättningar. Hållbarhet bland chefer kan röra hälsoförhållanden, energi och engagemang och motivation att stanna i chefspositionen. Förutom konsekvenser för individen påverkar chefsomsättningen också kontinuitet i verksamheten och utvecklingsarbetet.
Utveckla även medarbetarskapet
Det går inte att utveckla ”det goda ledarskapet” utan att också utveckla ”det goda medarbetarskapet” och tvärtom. Medarbetarskapet behöver fokuseras i ett hållbart utvecklingsarbete både för individen och organisationen. Medarbetarskap innebär ansvarstagande i arbete och ledning över sig själv, ansvar i relation med andra arbetskamrater och i gränsdragning arbete fritid, engagemang, motivation, lojalitet och arbetstillfredsställelse. Medarbetarskap kan utvecklas lättare där det finns tillit, trygghet, stabilitet, måltydlighet, uppskattning och ett bra ledarskap ( Hällstén, Tengblad 2006 Medarbetarskap i praktiken och Tengblad 2009 Medarbetarskap på 60 min). Därför bör man satsa även på medarbetskapsutveckling som har samma grunder som ledarskapsutvecklingen. Detta sker för sällan.
Alla möjligheter att lyckas
Vi har grunderna för ett gott ledarskap och ett gott medarbetarskap i vår kultur. Vi har ett ledarskap som präglas av närhet, öppenhet, tillit och engagemang för uppdraget. Ledarskapet är mån om att uppdraget är tydligt för alla, vi delar information till alla för att få en helhetsbild. Detta för att få en involvering som ger ett ägarskap och stärker en kreativ miljö. Vi har ett medarbetskap där vi valt yrke utifrån eget intresse och vi vill utvecklas. Vi vill förstå helheten för att kunna ta ansvar och arbetar gärna i team. Detta är fantastiska möjligheter för de kommande utmaningarna som kräver nya kreativa sätt att lösa våra uppgifter. Trots att studier visar att mer tillitsbaserad styrning, som är transparent och verksamhetsfokuserad (ända från strategiska nivån) tycks bäst överbrygga nivåer och skapa förutsättningar för engagemang och utveckling i praktiken (Dellve et al. 2016 Hållbart ledarskap-i vardag och förändring) så har vi ofta anammat anglosaxiska management strategier. Många av dessa strategier utgår ifrån centraliserade beslut som kräver lydnad, detaljstyrning med detaljerad återrapportering, yttre belöningssystem som gynnar individer och kortsiktiga beslut. Även detta synsätt har sina fördelar som inte ska underskattas. Beslut blir utförda, alla drar åt samma håll och man har bra kontroll på verksamheten. Men det som den kreativt utvecklande verksamheten och individen kräver är dessa management strategier fattiga på.
Läs mer om våra kurser
Scandinavian Management – tillitsbaserat ledarskap
1-dagskurs
Öppna Programmet Hållbara Chefer®
11 dagars chefsutbildning
Kreativitet och innovation
2-dagarskurs