Hur planerar vi för livet efter Coronaviruset?
Kunderna bokar av. Allt stängs ned. Nedskärningar har genomförts. Kontura går nästan i ide. Därmed startar arbetet med livet under och efter Corona. Vad ska det innehålla? Vilken hjälp kommer svenskt näringsliv och offentlig förvaltning att behöva? Hur står Konturas konsulter rustade för att möta dessa behov? På vilket sätt kommer vi att bäst hjälpa till?
Strategiskt tänkande i flera olika perspektiv är avgörande. Hur ska vi arbeta nu, i morgon, om ett år och om 10 år? Vad ska prioriteras så att dagens beslut inte sätter krokben för morgondagens eller den framtida långsiktiga utvecklingen? Detta är något som Konturas erfarna konsulter gärna fungerar som Speaking Partner kring. Effekten blir bättre när man har flera infallsvinklar och fakta bakom strategiarbetet. Strategin måste anpassas till det kommande kulturella innehåll som just nu förändras.
Kulturen förändras nu
Människor ändrar beteenden, ser en ny verklighet och anpassar sig efter detta. Tillsammans drar vi också nya slutsatser. Allt bidrar till att ändra kulturens innehåll.
“Den individualiserade inriktningen byts ut mot värderingar som speglar behovet av att hjälpas åt. Vi klarar oss alla bättre genom att utöver det egna, sträcka ut handen till andra, för att tillsammans uppnå önskade effekter”
Det kommer att krävas ett annat sätt att närma sig samhället. Behoven kommer att vara än mer komplexa. Förmågan att arbeta över förvaltningsgränserna viktig. Organisationsstrukturen ska alltid vara ett hjälpmedel. När den inte längre är det, ska den ändras, för att bättre möta behoven. Krisberedskapens struktur går igång. Före Corona närmade vi oss situationen på ett sätt. Efter Corona kommer det att krävas omställningar. Ett nytt vardagsliv med ett annat innehåll väntar. Vi kommer inte att gå tillbaka till det som var, utan till en modifierad verklighet. Vi har lärt oss många nya läxor som kommer att forma oss. Några tydliga förskjutningar syns redan nu:
- Den individualiserade inriktningen byts ut mot värderingar som speglar behovet av att hjälpas åt. Vi klarar oss alla bättre genom att utöver det egna, sträcka ut handen till andra, för att tillsammans uppnå önskade effekter. Grannar, vänner, det egna landet och länder emellan hjälps vi nu åt för att hantera verkligheten. Kollektivismen kommer att växa igen. Fler kan och vill ta ansvar. Man vill kunna påverka.
Åtgärd: Det understryker vikten av att lära alla hur man organiserar och arbetar i processer.
- Den enskilde lär sig att det är så mycket mer än bara pengar, synlighet och bästa jobbet som krävs för ett bra liv. Det kommer att fördjupa mångas förhållningssätt till livet. Värderingar och livsstilar ändras.
Åtgärd: Det kommer att märkas i hur vi vill arbeta för att det ska kännas meningsfullt. Då måste t ex hemtjänsten läggas upp på ett helt annat sätt, där det som personalen upplever som meningsfullt tas i beaktande.
- Beroendet i dagens samhälle av andra länder för våra direkta förnödenheter blir väldigt synlig. Baksidan av att alltid förlägga produktionen dit den är billigast. Även om det innebär transporter som påverkar klimatet till det sämre – är det rätt tänkt? Behöver vi skicka räkorna och fisken till Kina för att skalas och rensas innan den säljs här hemma? Lokala lösningar för matförsörjningen kommer säkert att öka. Det är mer än pengar som ska avgöra hur vi förhåller oss. Både Corona och klimatsituationen understryker vikten av att inte vara ensidig längre. Vi måste klara komplexiteten bättre. Digitaliseringen hjälper till. Åtgärd: Innovativt tänkande kommer att efterfrågas. Nya lösningar behövs. Människor som vill förändras efterfrågas.
- Behovet av att ha rätt information vid rätt tillfälle har blivit väldigt tydligt. Likaså hur alla som blir rädda ropar efter snabba kraftfulla åtgärder. Inte efter rätt åtgärder. Hur man pekar på vad alla andra gör som rättesnöre. Det ser vi vid minsta kris på en arbetsplats också. Mönster för en vanlig mänsklig reaktion.
Åtgärd: Öka kunskapen om hur människor reagerar i olika situationer. Då höjs kvaliteten på det strategiska arbetet.
- Organisationerna som underlättar fake news och falska sanningar kommer äntligen att ta sitt ansvar. Vi kan inte klara upp situationen om vi inte har tillgång till fakta. Denna sortering måste alla göra.
Åtgärd: Vad har jag för källa till det jag påstår? Skärpning behövs hos alla individer, i media och i sociala medier.
Vi är bara i början av en stor förändring i våra samhällen. Allt kommer att påverkas. Lösningar som inte tar hänsyn till miljön och klimatet är ”out of date”. Vårt ekonomiska tänkande måste kompletteras med fler synsätt. Allt handlar inte om pengar. Tänk vad ett litet virus kan åstadkomma!
Med hela underlaget, som utredningen kring kommunala chefers förutsättningar att möta de nya behoven i samhället givit, vet vi mycket om vad som kommer att behövas i samhället. Först för att hantera Coronakonsekvenserna, sedan för att möta livet som följer.