Träning i att ställa krav, säga nej och sätta gränser
Syfte
Du får konkret och praktisk träning i hur du utformar att säga nej, ställa krav och sätta gränser i ditt arbete med medarbetarna på ett tydligt, men inte kränkande sätt.
Målgrupp
Chefer med personalansvar.
Innehåll
Genom upprepad träning av samma situation, (som du själv väljer), får du pröva olika sätt att hantera den och hitta det sätt som passar just dig med de förutsättningar som är dina. Till din hjälp får du olika verktyg och en tydlig struktur på hur du genomför denna typ av samtal.
Du bättrar på ditt självförtroende och lär dig konstruktiva förhållningssätt, vilket hjälper dig att vara saklig och inte hamna i olyckliga känslomässiga konfrontationer med dina medarbetare och att inte fly ur situationen.
Du lär dig vad ”assertiveness” är och du lär dig skillnaden mellan att vara tydlig i dina budskap eller att bete dig aggressivt.
Metodik
Träning, träning och träning igen med efterföljande reflektion och teori.
Praktisk information
Kurslängd: 1 dag, 9.30-16.00. Kaffe från 09.00.
Tillfälle: 10 mars 2022
Pris: 3 900 kr inkl. lunch, kaffe och dokumentation (exkl. moms)
Anmälan: Du gör din bindande anmälan på office@kontura.se Märk anmälan med kursnamnet. Anmäl dig senast två veckor innan tillfället.
Plats: Alvik, Bromma
Kontakta oss
Ring oss på 08-56460990 eller skicka oss ett meddelande via nedanstående formulär så kontaktar vi dig!
Läs mer om samma ämne
Nycklarna till mer hållbara chefer i Familjen Helsingborgs chefsprogram
Under de senaste 4 åren har Kontura genomfört chefsprogrammet “Chef med operativt ansvar” för kommuner inom regionen Familjen Helsingborg. Programmet har inte bara stärkt deltagarnas ledarskapsfärdigheter utan också bidragit till en starkare organisationskultur.
Undvik fällan med medarbetarundersökningar
Traditionella medarbetarundersökningar begränsar ofta öppen kommunikation och innovation, vilket hämmar utveckling och påverkar arbetskulturen negativt. Denna artikel belyser hur rädslan för negativ feedback skapar hinder samt föreslår en arbetsplatsutveckling (APU) som lösning för att få alla i organisationen att axla…
Hållbart chefskap: nyckeln till framgångsrik chefsutveckling
Lär dig mer om konceptet hållbart chefskap, och hur detta formar framtidens chefer.
Från teoridragningar till handfast hantering
Tidigare var chefsutvecklingen ofta baserad på teoretiska aspekter av ledarskap. Idag handlar det istället om att bygga på allas erfarenhet, visa på möjliga strategier och börja bygget med en ordentlig verktygsväska anpassad till varje chefs sätt att arbeta.
Vad kännetecknar en bra chef?
En bra chef är inte bara en ledare, utan också en inspiratör, kommunikatör och strategisk beslutsfattare. Genom att behärska fem centrala områden når du framgång som chef.
Vad krävs för att bli en bra chef?
För att bli en bra chef behöver du ha en stabil plattform att stå på, både när det gäller kompetens att leda verksamhet och att leda dina medarbetare. Det handlar om att förstå sig själv och att använda sitt eget…
Från att gå kurs till att arbeta med sina egna behov
Tidigare var chefsutveckling ofta baserad på att låta cheferna gå på kurs och lära sig en förutbestämd metod. Idag handlar det istället om att arbeta med chefernas egna behov och utmaningar.
Från påståenden till reflektionsfrågor
Tidigare var chefsutvecklingen ofta baserad på påståenden om hur en bra ledare bör vara och agera. Idag har detta ersatts av reflektionsfrågor som hjälper cheferna att reflektera över sin egen ledarstil och hur den påverkar deras team och organisation.
Från lärare till handledare
Tidigare var chefsutveckling ofta baserad på att lära ut teorier om ledarskap. Idag handlar chefsutveckling mer om att handleda cheferna och ge dem verktyg för att hantera komplexa ledarskapssituationer.
Från utbildning till utvecklingsprocess
Chefsutveckling är en viktig del av ledarskapet och har utvecklats genom åren. Konturas managementkonsult Gunnila Masreliez-Steen har över 50 års erfarenhet i branschen. Under dessa år har hon sett en tydlig förändring. I denna artikelserie delar hon med sig av…
Vad säger chefsdeltagarnas chefer om Hållbara Chefer®?
Konturas chefsprogram har visat sig förbättra chefsdeltagarnas ledarskapsfärdigheter enligt feedback från deras närmaste chefer. Deltagarna har blivit mer framtidsorienterade, skapat bättre samarbete och en positiv arbetsmiljö där medarbetarna trivs och kan utvecklas. Programmet har också hjälpt cheferna att hitta sin…
De avgörande förutsättningarna för att lyckas som chef i en osäker framtid
Kommunikation och relationsbyggande är nyckeln till att bli en framgångsrik chef. Detta betonas i Almegas rapport om “Framtidens Ledarskap”. Chefsprogrammet Hållbara chefers® utvärderingar från deltagares närmaste chefer stämmer väl överens med de chefsegenskaper som listas i rapporten om framtidens ledare.
Forskning bekräftar: Konturas chefsprogram skapar Hållbara Chefer
Rapporten “Hållbara Chefer: 10 år senare” från Lunds universitet bekräftar att Konturas chefsprogram skapar hållbara chefer och visar tydligt att programmet har en långsiktig och positiv effekt på deltagarnas ledarskap.
Bygg en hållbar grund för din chefsroll
Vill du ta din karriär som chef till nästa nivå? Hållbara Chefer® är inne på sitt femtonde år och hjälper dig att utvecklas som ledare och att ta dig till nya nivåer.
Hur väljer man rätt chefs- och ledarprogram?
Att välja rätt chefs- och ledarutbildning är svårt. Här följer en lathund med 8 vägledande tips på hur man väljer rätt chefs- och ledarutvecklingsprogram.
Vad säger våra kunder om Öppna Programmet Hållbara Chefer?
Öppna Programmet Hållbara Chefer® är ett ettårigt chefsprogram med fokus på 4 områden som alla chefer ansvarar för: Leda verksamhet, Leda Förändringar, Leda medarbetare och Leda sig själv.
Hur skiljer sig amerikanska ledare mot de svenska?
I samband med presidentvalet i USA startar vi igång en serie av klipp från Konturas 45 år gamla filmarkiv. När samhälle och arbetsliv förändras är det viktigt att dra nytta av kunskap och erfarenheter.
Vad är nästa steg i er chefsutveckling?
Hållbara Chefer – vi använder Corona-erfarenheter för att lära om krishantering. “Utdragenheten” gör att krisorganisationen fungerar dåligt på många håll. Bättre att jobba vidare inom ramen för linjeorganisationen tycker många chefer. Kreativitet och flexibilitet för att genomföra deltagarnas val av…
Kloka beslut i vardagen kan vara katastrofala i krisen
Anders Tegnell hade hoppats på bättre skydd i äldreomsorgen. Jan Albert, smittskyddsläkaren, svarar på reportrarnas frågor, att skälen till att vi inte klarat äldreomsorgen är inte bara skyddsutrustningen utan också hur vi organiserat arbetet i både hemtjänst och boenden. När…
Vad innebär det att vara en god ledare?
Vad innebär det att vara en bra chef? Vår kollega Gunnila Masreliez-Steen ger svaren och passar samtidigt på att ge viktiga råd till både unga och äldre i arbetslivet om hur man förmedlar sin erfarenhet och sina idéer.
Vad utmärker en strategisk ledare?
Oavsett om vi driver enmansföretag med ansvar för oss själva eller större företag och organisationer med ansvar för personal är vi ledare för våra organisationer, och som ledare gäller det att tänka strategiskt. Här följer de sex utmärkandande dragen hos…
Vad är det som gör att en ledarutbildning ger resultat?
I den andra delen av den artikelserie, fortsätter vi att kommentera den meta-studie som gjordes i USA 2017 och omfattade 335 utvärderingar av chefs- och ledarutbildningar. I detta avsnitt tittar vi närmare på de hypoteser de ställde upp och som…
Hur mycket ska en chef tåla?
Hur mycket ska en chef tåla? En hel del. Det ligger i jobbet, men när övergår det i mobbning?
Vad chefer har “on top of mind”
Kontura har länge dokumenterat den reflektionstid vi har i varje workshop i våra långa chefsprogram. Vi frågar deltagarna vad de har funderat på eller prövat sedan sist. Dokumentationen är främst till för deltagarna själva så att de ska kunna gå…
Vad är det som gör att chefsutbildningen får effekt?
Under 2017 publicerade ett amerikanskt forskarteam resultaten av en meta-analys som ställde frågan om vad som gör ett ledarskapsprogram effektivt och verkligen levererar bättre ledarskap. Den byggde på 335 utvärderingar som man jämförde mot ett antal uppställda hypoteser.
Chefskapet måste sitta innan ledarskapet kan utvecklas
Fungerande chefer är avgörande för en effektiv verksamhet. Förbättrat ledarskap identifieras nästan alltid som ett behov. Men är det där det egentliga behovet finns?
Handfasta chefstips: Hur får jag mina medarbetare att växa och axla ansvar?
I den här artikeln får du 5 konkreta tips som du kan använda i samtal för att få medarbetarna att själva komma till insikt, finna lösningar på ett problem och därmed växa i sina roller
Forskningsprojektet Hållbara Chefer
Hur kunskapen växte fram om vad som påverkar en chefs HÅLLBARHET – en allt viktigare fråga som följd av de förändringarna som sker i arbetslivet.
Chefer behöver en trygg plattform att stå på
Vi har frågat 2000 chefer om vad de uppfattar har varit viktigast för dem att kunna hantera i jobbet. Sammanställningen ger viktig information förstås, men också en bild av hur…